Jan Obrink (bovenste rij, derde van rechts) op de teamfoto van het tweede elftal van Wageningen, in het seizoen 1993-1994.

In de rubriek ‘Het elftal van…’ blikken we in deze voetballoze maanden iedere week met een (oud-)lid van onze vereniging terug op zijn of haar favoriete Wageningen-elftal. Deze week doen we dat met Jan Obrink.

Door Jan Obrink

Het is een hele zoektocht geworden door de oude fotoboeken. Ik voetbal al vanaf mijn zesde bij Wageningen. Ik heb met heel wat generaties en in alle elftallen gevoetbald. Behalve in het damesteam dan.

Doelman: Ben van Ommeren

Al meer dan 50 jaar onder de lat en nog steeds in competitie. Niet te passeren als je als spits alleen op de keeper afgaat. Hij houdt nog steeds niet van verliezen en is fanatiek. Dat horen de verdedigers wel.

Wisten jullie dat hij al eens een penalty van Butragueño (bijnaam El Buitre/de Gier) van Real Madrid heeft gestopt? Hij keepte toen in zijn topjaren voor Lunteren Wormshoef. Hij heeft daar volgens mij veel geld verdiend (Ben, fiscaal is dat verjaard hoor). Real Madrid voetbalde in hun voorbereiding tegen Ben en tien verdedigers van Lunteren.

Ben is dus een generatiegenoot van mij en we hebben afgesproken dat we nog een gezamenlijke afscheidswedstrijd zouden spelen. Maar hij gaat maar door! Top keeper.

Linksachter: Edo Ophof

Hij speelde in de jeugdselectie van Wageningen. Gerrit van Huenen en ik zaten in de de A1 van Wageningen. Later ging hij van Wageningen naar NEC en Ajax. Hij heeft ook het Nederlands elftal nog gehaald. Ik ben hem in onderlinge wedstrijdjes wel eens gepasseerd. Leuk om daar 40 jaar later nog over op te scheppen.

Centrale verdediger: Adrie van den Hurk

Ouderwetse keiharde centrale verdediger. Afgezakte kousen en een hard schot. Hij kon van de aftrap op goal schieten. Samen met hem nog kampioen geworden met het tweede.

Centrale verdediger: Dirk Hagens

Ook uit het kampioenselftal van 1991. We werden op dinsdagavond kampioen en dat hebben we tot in de ochtend gevierd. Ik kan niet verder in details treden. Een allround verdediger of middenvelder. Beresterk en toen nog prima op gewicht.

Rechtsachter (en middenvelder): Gerard Meerveld 

Ik had ook zijn jongere broer Hans Meerveld hier neer kunnen zetten, maar Gerard is een leeftijdgenoot van mij. We voetbalden vroeger ook op het veldje bij de huishoudschool op het Meidoornplantsoen. Niet onbelangrijk; zijn vader heeft de bar in de kantine nog getimmerd.

Linker middenvelder: Gerrit van Huenen

Als Gerrit en ik elkaar in de kantine begroetten sprongen we met de borsten tegen elkaar op. Dat was oefenstof van Bas Paauwe, de trainer van Wageningen (betaald, amateur en jeugd). Wij trainden in onze jeugd ook op de Wageningse Berg.

Vanaf ons achttiende gingen Gerrit en ik op vrijdagavond naar Nolleke Prop (onder Ceres), om meisjes te versieren. Maar dat lukte bijna nooit, dus werd het voornamelijk bier drinken. Spits Albert Kruk was er ook bij. Wat horeca betreft moesten wij het doen met Nolleke Prop, Troost en Het Bijenhuis in die tijd.

Gerrit kon overal voetballen. Vast aan de bal en eigenlijk een speler en trainer in het veld. Hij kon een groep en jonge spelers fantastisch motiveren. Hij hield echt van het spelletje. Ik heb fijne herinneringen aan Gerrit.

Rechter middenvelder: Rien de Bruin

Al op jonge leeftijd coach en voetbalbobo. Top humor en ook goed inzetbaar in de derde helft. Rien had een goede techniek en overzicht. Nooit blinde ballen naar voren. Met iets meer snelheid en betere knieën had hij zeker op De Berg gevoetbald.

Speelde vaak samen met collega Piet Jansen. Die konden een wedstrijd met bierviltjes zo na-analyseren dat de meesten het op een zuipen zette, omdat er geen touw aan vast te knopen was. Van der Gijp en Derksen zijn er niets bij.

Aanvallende middenvelder: Marcel van Aken

Een niet al te fanatieke middenvelder vlak achter de spits, met een geweldig schot. Vrije trappen in de bovenhoek en schoten van afstand waren zijn kwaliteiten. Samen met hem was ik topscoorder bij het tweede. Hij nam wel de penalty’s hè. Zijn jongere broer Arno van Aken was een top keeper en spits.

Marcel is een Feyenoord-fan, die toen Feyenoord Europees een uitwedstrijd tegen Werder Bremen speelde (3-4), tussen de zeecontainers werd opgesloten. Hij is nu trainer van mijn zoon Mark in het G-team van SKV.

Linksbuiten: Daan Dons

Toen Daan overkwam van de A1 klaagde hij altijd dat ik (die ouwe) hem wegduwde. Hij was toen zo’n dunne spijker van achttien jaar.

Een paar jaar later was hij een grote sterke Zlatan-achtige linksbuiten met zo’n sleepbeweging in zijn linker been. Hij heeft nog jaren in het eerste gespeeld. Als je nog een selfie met hem wilt hebben moet je bij restaurant Toledo in de keuken zijn.

Spits: Sander Coenen

Ik zou nog wel eens de onderliggende cijfers willen zien van de topscorer aller tijden van onze vereniging (al was het alleen maar om Sonny Navest te motiveren). Sander is een echte spits, die met een kleine kapbeweging ruimte kon creëren voor zijn schot. Geen generatiegenoot van mij, maar volgens mij de beste spits.

Rechtsbuiten: Alex van Eck

Toen ik met hem in het tweede voetbalde liep hij nog wel eens het veld uit als het niet lekker liep. We zeiden dan tegen hem ‘Lex, don’t have seks with your ex’ en na een beetje op hem inpraten, kon het maar zo zijn dat hij later in de wedstrijd weer weergaloze acties maakte. Vooraf trok hij altijd een paar keer met zijn schouder als hij een actie ging maken. Een Tscheu Lla Ling-achtige buitenspeler.

Coach: Jan Zeggelaar en Gerard Brussen

Gerard Brussen, oud-trainer van FC Wageningen. Gerard was veel te goed voor ons als vierdeklasser, maar hij was een ‘Wageningse’ en deed het ook uit liefde voor de club. Hij liet mij debuteren in het eerste elftal op mijn 34ste en dat getuigt natuurlijk van lef. Toen, 28 jaar geleden, hadden we kennelijk ook al niet teveel spelers. Overigens scoorde ik wel meteen in mijn debuutwedstrijd.

Jan Zeggelaar was een jonge trainer die zo fanatiek was, dat hij als eerste kwam en als allerlaatste de Zoom verliet, op zijn brommertje naar Ede. Per saldo (na aftrek van de bar-rekening) was hij niet duur voor de club.

Maar hij was erg professioneel in zijn oefenstof. Zo moesten wij bij de aftrap de bal uitschieten over de zijlijn bij de cornervlag van de tegenstander, om ze daarna meteen vast te zetten in hun eigen hoek. Dat had hij uit een cursus van Foppe de Haan.

Wisselspelers: Henk Straatman (had er op basis van kwaliteiten wel in gemoeten, maar hij vond dat ik niet kon voetballen), Bert Wessels, Hans Wiegerink, Izaak de Haan, Willem van der Born, Huub Albrechts, Oswald Tiemessen en Ed Jansen.

Ik kan zo nog vijf andere elftallen samenstellen, dus ik hoop dat mensen zich niet gepasseerd voelen door deze selectie.