Ab Wit, erelid WVV Wageningen, overleden

Ab Wit is maandag 25 april 2022 na een kort ziekbed overleden. De voormalige clubarts van WVV Wageningen en het latere FC Wageningen was 93 jaar. Tevens was hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en bedenker van de nacompetitie in het betaald voetbal. Wit was 33 jaar huisarts en een zeer betrokken bij – sportief – Wageningen.

Wit werd 1928 als zoon van een notaris in Houten geboren en tijdens zijn studie geneeskunde werd hij actief in de roeiwereld.

Als huisarts vestigde hij zich 1958 in Wageningen en werd vier jaar later voorzitter van WVV Wageningen. De charismatische Wit hanteerde de voorzittershamer tot 1981.

Op De Wageningse Berg was hij in de jaren zestig bij spelers en technische staf van WVV Wageningen een graag geziene gast. Op de laatste trainingsavond van de week zat hij vaak bij de wedstrijdbespreking. Halverwege het tactische praatje van de legendarische oefenmeester Bas Paauwe, stapte hij steevast met een paar dozen frikandellen en kroketten van snackbar Bode de houten bestuurskamer binnen.

Wit was ook bedenker van de nacompetitie in het betaald voetbal. Het was hem een doorn in het oog dat halverwege de competitie er totaal geen spanning meer was op de ranglijst. Na het opheffen van de tweede divisie paste hij een paar kunstgrepen toe waardoor de competitie in de eerste divisie weer aantrekkelijk en spannend werd voor spelers, clubs en publiek. Vanaf 1973 kon je ook als niet-kampioen promoveren naar de eredivisie, door winnaar te worden van de vier andere periodewinnaars. Het bleek een revolutionair en geniaal bedenksel en werd het later ook in de rest van het voetbal doorgevoerd.

Omdat de belangen van de betaalde tak van WVV Wageningen risicovol werden, adviseerde hij in 1978 een splitsing van de vereniging door te voeren. Vanaf die tijd werd het FC  Wageningen en verdwenen de amateurs van WVV Wageningen definitief naar sportpark De Zoom. Wit was een zeer gewaardeerd erelid van WVV Wageningen. Voor hem moet juni 1992 een inktzwarte periode zijn geweest toen FC Wageningen failliet ging.

Wit bleef lang betrokken bij WVV Wageningen en als er een feestavond op De Zoom was, bleek hij een graag geziene gast en bleven dan nooit loten van de verloting over. Wie de resterende loodjes dan opkocht? Dat bleef op De Zoom een goed bewaard geheim. Met het overlijden van Albert Gerard Wit, verliest Wageningen én de sportwereld een markant en veelzijdig mens.